INTEGRITEITSBELEID RKVV VELSEN
Wij vinden het belangrijk dat iedereen, en vooral minderjarigen en kwetsbare groepen, in een veilige omgeving kan sporten. Als sportvereniging zien wij het als onze plicht maatregelen te nemen die misstanden kunnen voorkomen. Om die reden heeft RKVV Velsen, op basis van advies van KNVB en NOC*NSF, beleid gemaakt.
Waarom een omgangs- en integriteitscode?
Met deze omgangs- en integriteitscode verschaffen we helderheid over wat we van elkaar kunnen verwachten en waarop we elkaar kunnen aanspreken, daar waar het gaat om ons gedrag en handelen naar iedereen die actief is binnen onze club en naar externe samenwerkingspartners. Hiermee bevorderen we een veilig sportklimaat en een veilige omgeving binnen onze organisatie als geheel. Met deze code geven wij een antwoord op vragen en onzekerheid over het omgaan met actuele ontwikkelingen. Deze code zal onder verantwoordelijkheid van het bestuur regelmatig aan de praktijk worden getoetst en waar nodig aangepast.
Een code stelt normen voor het omgaan met elkaar en laat mensen nadenken over hun gedrag. Goed integriteitsbeleid en verantwoord bestuur biedt ruimte om vermeend ongewenst gedrag en dilemma’s te bespreken en te melden. Een organisatie waar integriteit bespreekbaar is leert en ontwikkelt zich continu. De code zal dan ook met enige regelmaat aan de praktijk getoetst worden en zal moeten aansluiten op de cultuur van RKVV Velsen.
Gedragscodes voor diverse functionarissen, leden en vrijwilligers.
RKVV Velsen hanteert de gedragscodes die door het NOC*NSF zijn opgesteld om ongewenst gedrag in de relatie sporter en trainer/begeleider te voorkomen. Daarnaast fungeren deze gedragscodes als toetssteen voor het gedrag van begeleiders, sporters, vrijwilligers en functionarissen in concrete situaties. Alle sportbonden, die zijn aangesloten bij het NOC*NSF (ook de KNVB), hebben deze gedragsregels overgenomen in hun tuchtrecht. Voor functionarissen en vrijwilligers is het belangrijk dat zij weten wat deze gedragsregels zijn en dat deze ook voor hen gelden. Daarom staan deze gedragscodes op de website van RKVV Velsen. Deze codes worden individueel uitgereikt en, indien van toepassing, aan de contracten gekoppeld.
Inleidende basisregels voor iedereen die actief is, op welke wijze ook, binnen RKVV Velsen.
1. Gelijke behandeling
Eenieder binnen RKVV Velsen bevordert het bewustzijn van gelijkwaardigheid van mensen en vermijdt het uiten van vooroordelen, racistische of discriminerende opmerkingen of incorrecte bejegening van anderen op grond van geslacht, uiterlijk, seksuele geaardheid, culturele of religieuze achtergrond, politieke voorkeur of welk persoonlijk kenmerk dan ook; we bevorderen de gelijke behandeling van elk mens en verzetten ons tegen de achterstelling van minderheden.
Wanneer iemand bekend is met een situatie waarin zich seksuele intimidatie en/of uitingen van racisme en geweld voordoen en hij of zij maatregelen kan treffen om de situatie te verbeteren, mogen deze niet worden nagelaten.
2. Gelijke behandeling ongeacht overtuiging
Expliciet noemen wij de gelijke behandeling ongeacht enig persoonlijk kenmerk (zoals bijvoorbeeld seksuele geaardheid en sekse). Daar waar politieke, religieuze of andere overtuigingen ongelijke behandeling van mensen die verschillen qua persoonlijke kenmerken mogelijk maken of rechtvaardigen, accepteren we die ongelijke behandeling niet. Dit omdat we alle mensen gelijk willen behandelen.
3. Omgang met seksualiteit
Wij vermijden seksueel getinte aandacht en intimiteit in woord, afbeelding, gebaar of aanraking en het maken van grappen of toespelingen die de ander in verlegenheid zouden kunnen brengen of zouden kunnen kwetsen.
Iedereen binnen de club is zich ervan bewust dat de aan hun zorg toevertrouwde leden zich in een afhankelijkheidsrelatie bevinden en dat deze alleen gewetensvol ingezet mag worden. We zorgen ervoor dat we door ons gedrag ook elke schijn van een intieme relatie of belangenverstrengeling vermijden.
4. Normen en waarden
RKVV Velsen draagt de in Nederland geldende omgangsvormen en normen en waarden uit. We respecteren ieders persoonlijke levenssfeer door ons, op de club en daarbuiten, te onthouden van ongewenste inmenging zolang waarden en normen uit de persoonlijke, culturele en religieuze achtergronden niet indruisen tegen de Nederlandse wetten en regels.
5. Ruzie, pesten en geweld
Wij vinden agressie onacceptabel en zorgen ervoor dat op onze club meningsverschillen worden uitgepraat en ruzies worden bijgelegd.
6. Eigendom
We respecteren andermans eigendom en bevorderen het respectvol omgaan met gemeenschappelijke voorzieningen.
7. Belangenverstrengeling
Het is niet toegestaan bedrijfsmatige activiteiten uit te oefenen voor eigen rekening of voor rekening van derden met behulp van eigendom van RKVV Velsen.
Iedereen die betrokken is bij de besluitvorming rondom zakelijke trans- acties mag op geen enkele manier financiële of andere relaties hebben met de betreffende partij/leverancier.
Indien een medewerker voorziet dat (de schijn van) een tegenstrijdig belang of onverenigbaarheid voor zichzelf of anderen zou kunnen optreden, maakt de medewerker hiervan melding bij het hoofdbestuur.
8. Mediagebruik
Contact van een medewerker of vrijwilliger met een lid van de vereniging dient op professionele basis vanuit organisatie-oogpunt te verlopen. Contact via e-mail, social media, WhatsApp en mobiele telefoons wordt uitsluitend uit professioneel/sportief oogpunt ingezet.
9. Privacy
Wij gaan zorgvuldig om met persoonsgegevens en werken conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
10.Aangifte en meldingsplicht
In alle gevallen geldt in het geval van een vermeend zedendelict van een medewerker jegens een medewerker of lid of leden onderling, voor alle medewerkers/vrijwilligers een meldplicht richting bestuur of vertrouwenspersonen. Indien uit contact tussen het bestuur en vertrouwenspersoon blijkt dat er een redelijk vermoeden is van een strafbaar feit, is er sprake van aangifteplicht voor het bestuur. Zowel de klager als de aan- geklaagde dienen vooraf geïnformeerd te worden over de aangifte.
Aannamebeleid voor vrijwilligers
RKVV Velsen hanteert een aannamebeleid functionarissen om zo een beter beeld te krijgen van de trainer, begeleider of vrijwilliger.
Het aannamebeleid bestaat uit:
– een kennismakingsgesprek met de begeleider door een bestuurslid en een door het bestuur aangewezen persoon;
– opvragen van referenties wanneer de begeleider in het verleden bij andere verenigingen of instellingen met jeugd heeft gewerkt;
– het aanvragen van ’n VOG (verklaring omtrent gedrag), dit herhalen we elke 3-5 jaar
– de beoogde vrijwilliger / functionaris wordt lid van de KNVB óf tekent voor onderwerping tuchtrecht KNVB, daarmee valt begeleider onder het tuchtrecht van de KNVB.
– bekend maken met de bij ons geldende gedragsregels
Vertrouwenspersonen
RKVV Velsen heeft twee vertrouwenscontactpersonen.
Zij zijn het eerste aanspreekpunt binnen de vereniging voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag en hier met iemand over wil praten. De vertrouwenscontactpersonen zijn er voor iedereen binnen de vereniging. Ze zijn te bereiken via vertrouwenspersoon-man@rkvvvelsen.nl of vertrouwenspersoon-vrouw@rkvvvelsen.nl .
Kleedkamerbeleid
De kleedkamer dient een veilige omgeving zijn. Daarom hanteren we ten aanzien van de aanwezigheid van volwassenen het 4-ogen principe. Uitgangspunt daarbij is dat er altijd twee volwassenen aanwezig zijn. Verder geldt het volgende over, van, voor wie er wel en niet in de kleedkamers mogen komen:
Bij al onze teams komen ouders/coaches/trainers/leiders niet alleen in de kleedkamer. Bij overtreding van deze regel volgt direct ontslag/non actief stelling van de betreffende persoon.
De fysioruimte is i.g.v. een behandeling nooit op slot, ook wordt hierbij zo veel mogelijk het 4 ogen beleid gehanteerd.
BESTUURDERS, COMMISSIELEDEN, MEDEWERKERS en VRIJWILLIGERS VAN RKVV Velsen
Zorgen voor een veilige omgeving.
Schep een omgeving en een sfeer waarin sociale veiligheid gewaarborgd is en zo ook wordt ervaren.
Zijn dienstbaar.
Altijd handelen in het belang van de vereniging en richten zich op het belang van alle belanghebbenden
Zijn open.
Handel zo transparant en voorspelbaar als mogelijk, zodat het eenvoudig is om verantwoording af te leggen en er inzicht bestaat in het handelen en de beweegredenen.
Zijn betrouwbaar.
Houd je aan de regels en afspraken.
Informatie wordt gebruikt voor het doel van de organisatie. Vertrouwelijke informatie wordt niet voor eigen gewin of ten gunste van anderen gebruikt.
Zijn zorgvuldig.
Met respect handelen en gelijke behandeling voorop stellen. Belangen worden op een correcte wijze gewogen.
Afgewogen handelen bij het vermelden van ervaring en functies.
Correct omgaan met vertrouwelijke informatie.
Bestuursbesluiten goed onderbouwen zodat er breed begrip is voor de gekozen richting.
Voorkomen (de schijn van) belangenverstrengeling.
Nevenfuncties die in strijd zijn, of kunnen zijn met de clubfunctie vermijden. Het voornemen tot het aangaan van een nevenfunctie wordt besproken met het bestuur.
Bij samenwerkingsvormen en -relaties de schijn van bevoordeling in strijd met eerlijke concurrentieverhoudingen voorkomen.
Geen geschenken of giften aannemen die bestemd zijn om een persoonlijk voordeel te geven. Zonder het bestuur te informeren geen geschenken aannemen of beloften doen om iets te doen of na te laten.
Zijn een voorbeeld voor anderen
Gedraag je vriendelijk en respectvol.
Geen gedragingen en uitlatingen waardoor de sport in diskrediet wordt gebracht.
Zetten zich intensief in voor verbinden aan de relevante regels
Daaronder: het dopingreglement KNVB, het reglement seksuele intimidatie, het reglement matchfixing en het bestuursreglement alcohol in sportkantines. Voor sporters, trainers en begeleiders is het tuchtrecht van de KNVB van toepassing.
Nemen (meldingen van) onbehoorlijk en, of grensoverschrijdend gedrag serieus.
Maak en houd het onderwerp integriteit bespreekbaar. Zorgen voor alertheid in de organisatie voor onbehoorlijk en/ of grensoverschrijdend gedrag. Melden van ongewenst gedrag stimuleren.
Adequaat optreden tegen het schenden van regels en normen door sporters, werknemers, supporters en anderen.
Spannen zich in om in zee te gaan met integere werknemers, functionarissen, ondernemers, zaakwaarnemers, leveranciers, sponsors, e.a.
De club handelt (intern en extern) met personen en organisaties die van onbesproken gedrag zijn. Voor aanstelling nagaan of een functionaris van onbesproken gedrag is, daarom vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en onderzoek doen in relatie tot de beoogde functie.
Zijn bewust van de risico’s van matchfixing en handelen voorzichtig.
Leden wedden niet op de sportactiviteiten waar zij direct bij betrokken zijn.
Zien toe op naleving van regels en normen.
Reglementen, huisregels, deze gedragscode en andere normen worden nageleefd.
Rookt niet op het sportpark
DE TRAINER, COACH OF BEGELEIDER
Zorgt voor een veilige omgeving.
Schep een omgeving en een sfeer waarin sociale en fysieke veiligheid gewaarborgd is en ook zo wordt ervaren.
Kent en handelt naar de regels en richtlijnen.
Blijf op de hoogte van regels en richtlijnen en pas deze ook toe. Stel sporters in staat om hier meer over te weten te komen. Meng je niet oneigenlijk in dopingcontroleprocedures of –onderzoeken.
Is zorgvuldig en oprecht bij het vermelden van ervaring en functies.
Vermeld alle voor de club relevante feiten bij de aanstelling als trainer, coach of begeleider.
Gebruik de positie niet op onredelijke of ongepaste wijze om macht uit te oefenen. Onthoud je van elke vorm van (machts)misbruik, emotioneel misbruik, fysiek grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksueel getinte opmerkingen, en aanrakingen en seksueel misbruik.
Alle seksuele handelingen, -contacten en relaties met minderjarigen zijn onder geen beding geoorloofd.
Respecteert het privéleven van de sporter.
Dring niet verder in het privéleven van sporters in dan noodzakelijk is. Ga met respect om met de sporter en met ruimtes waarin de sporters zich bevinden, zoals de kleedkamer, de douche of hotelkamer.
Tast niemand in zijn waarde aan:
Onthoud je van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen. Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken. Sluit niemand buiten en wees tolerant.
Is een voorbeeld voor anderen en onthoudt zich van gedragingen en uitlatingen waardoor de sport in diskrediet wordt gebracht.
Gedraag je vriendelijk en respectvol, gebruik geen grievende en/ of beledigende opmerkingen.
Neemt geen gunsten, geschenken, diensten of vergoedingen aan.
Doe alles om na te laten wat in strijd is met de integriteit van de sport. Word je iets aangeboden om iets te doen of na te laten, meld dit dan aan het bestuur.
Biedt geen gunsten, geschenken, diensten of vergoedingen aan.
Doe niets wat in strijd is met de integriteit van de sport.
Ziet toe op naleving van regels en normen.
Zie toe op de naleving van de reglementen, de huisregels, deze gedragscode en andere normen.
Is open en alert op waarschuwingssignalen.
Wees waakzaam en alert op signalen en aarzel niet om signalen door te geven aan het bestuur, de vertrouwens(contact)persoon en/ of contact op te nemen met het vertrouwenspunt sport van de bond.
Is voorzichtig:
Stel geen informatie beschikbaar, die nog niet openbaar is gemaakt en bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor het plaatsen van weddenschappen. Wed niet op de sportactiviteiten waar jij direct bij betrokken bent.
Drinkt geen alcohol en rookt niet tijdens het coachen van jeugdteams
Maak afspraken met jeugdteams dat er geen alcohol wordt gedronken.
Rookt niet op het sportpark
DE SCHEIDSRECHTER OF OFFICIAL
Is objectief
Wees neutraal bij het leiden van wedstrijden
Neem geen gunsten, geschenken, diensten of vergoedingen aan
Meldt bij het bestuur als iets wordt aangeboden om iets te doen of na te laten
Wees bewust van de risico’s van matchfixing
Handel voorzichtig en meldt eventuele signalen bij de scheidsrechter coördinator en de sportbond.
Gaat respectvol om met alle betrokkenen.
Zorgt voor een veilige omgeving in en rond de wedstrijd
Werk samen met de trainers/coaches en begeleiders. Schep een omgeving en een sfeer, waarin sociale veiligheid gewaarborgd is en ook zo wordt ervaren.
Organiseert een goede samenwerking met de andere arbitragefunctionarissen
Is dienstbaar
Faciliteer een sportief verloop van de wedstrijd.
Ziet toe op naleving van regels en normen
Werk samen met de trainers/coaches en begeleiders. Zie toe op de naleving van de reglementen, de huisregels, deze gedragscode en andere normen.
Wees open. Handel zo transparant mogelijk, zodat het eenvoudig is om verantwoording af te leggen en er begrip bestaat voor het handelen en de beweegredenen.
Is een voorbeeld voor anderen
Onthoud je van gedragingen en uitlatingen waardoor jijzelf, de sport en/of club in diskrediet wordt gebracht.
Rookt niet op het sportpark
DE SPORTER
Is open
Wanneer je wordt gevraagd iets te doen wat tegen je eigen gevoel, je normen en waarden ingaat, meld dit. Bijvoorbeeld bij een van de vertrouwenspersonen of het bestuur. Voor vragen en meldingen kun je ook terecht bij het vertrouwenspunt sport van de bond.
Toont respect
Respecteer de tegenstander(s), je teamgenoten, de scheidsrechter, je trainers, de toeschouwers en ieder ander. Let op je taalgebruik en hoe je je aan anderen presenteert. Geef iedereen het gevoel dat hij of zij zich vrij kan bewegen.
Respecteert afspraken
Kom op tijd, meld je (tijdig) af, luister naar instructies en houd je aan de regels.
Gaat netjes om met de omgeving
Maak niets stuk, respecteer eigendommen, laat de kleedkamer netjes achter. Ruim de materialen op. Gooi afval in de afvalbakken.
Blijft van anderen af
Raak buiten de normale sportbeoefening, niemand tegen zijn of haar wil aan.
Houdt zich aan de regels
Lees de reglementen, de huisregels, deze gedragscode en alle andere afspraken, en houd je daar ook aan.
Tast niemand in zijn waarde aan
Pest niet. Onthoud je van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen.
Sluit niemand buiten en wees tolerant.
Discrimineert niet
Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken.
Is eerlijk en sportief
Speel niet vals, gebruik geen verbaal of fysiek geweld. Doe niet mee aan het fixen van een wedstrijd, competitie. Fix ook geen sportmoment, zoals de eerste uitgooi.
Strijd alleen op het veld en niet daarbuiten
Meld overtredingen van deze gedragscode
Meld overtredingen van deze code bij het bestuur en/of de vertrouwenscontactpersoon van de sportvereniging. Voor vragen en meldingen kun je ook terecht bij het vertrouwenspunt sport van de bond.
NB: zijn bepaalde feiten vertrouwelijk met je gedeeld schendt dan dit vertrouwen niet. Wanneer echter de belangen van een lid ernstig in het geding zijn, raadpleeg dan een derde. Bel bijvoorbeeld met het vertrouwenspunt sport van de bond.
Drinkt na afloop van het sporten alcohol met mate
Drink niet wanneer je met de auto bent
Rookt niet op het sportpark
Bij het niet naleven van bovengenoemde regels en codes is het bestuur conform de statuten gerechtigd maatregelen te nemen variërend van geldboetes tot schorsing, royement of ontslag.
Augustus 2024 MS