• Raadsdebat Verhuizing RKVV Velsen

  Na oproep vanuit bestuur de beeldvormende raadsessie bij te wonen, heeft een kleine groep leden hier gehoor aangegeven. Duidelijk is dat het belang van de toekomst van de RKVV VELSEN ook onze gemeente raadsleden bezig houdt. Wij willen u op de hoogte houden met deze voorzichzelfsprekende update uit de IJMUIDER COURANT van zaterdag 16 december ‘23

  VELSEN - Een ruime meerderheid van de Velsense raadsleden wil toch dat serieus wordt geprobeerd om voetbalclub RKVV Velsen te verhuizen naar Groeneveen. Op het terrein in Driehuis zouden dan de broodnodige woningen kunnen komen.

  Maar een besluit hierover werd ook donderdagavond nog niet genomen. Net als vorige maand werd het debat wegens tijdsgebrek geschorst. De anderhalf uur die waren uitgetrokken voor het vervolg van het debat over de Velsense woningbouwplannen en daarmee ook de mogelijke verhuizing van voetbalclub Velsen, was veel te kort. Raadsleden onderbraken elkaar zo vaak, dat het college niet eens toekwam aan antwoorden. In januari wordt daarom een hele avond uitgetrokken voor het debat, waarbij het ook gaat over woningbouw aan de Grote Buitendijk in Velserbroek en in het gebied van Pont tot Park in IJmuiden.

  Een tiental leden van de voetbalclub woonde het debat bij, onder wie enkele jonge vrouwelijke voetbalsters. „Ik begreep er heel vaak niets van, al die termen die ze gebruikten. Maar ja, het gaat wel over onze club. Bovendien wil ik wel in de gemeente blijven wonen en een gezin stichten. Niet dat ik straks moet verhuizen naar het oosten van het land”, reageerde een van de speelsters na afloop.

  Voorzitter Marc Schultheis heeft met verbazing toegekeken. „Wat een circus, hoorde ik vaak om me heen als commentaar. Dit is al de zoveelste vergadering en ik hoor zoveel gegis van de tegenstanders van de verhuizing. Als je niet eens gaat praten met de provincie over toestemming voor een sportpark naast Groeneveen, hoe kan je dan zo stellig zeggen dat het niet gaat lukken en dat het nog jaren duurt voor de provincie met een antwoord komt? En dat het een sprookje is wat een projectontwikkelaar ons heeft voorgehouden? Maar we moeten nu wel vaart maken. De accommodatie is oud, in de kleedkamers is niet eens warm maar lauw douchewater en de standpunten van de partijen zijn nu wel duidelijk.”

  BUFFER
  De meeste partijen hebben inderdaad al hun standpunt ingenomen. Alleen D66, GroenLinks en de ChristenUnie zijn tegen verhuizing van de club. Zij willen, net als het college, het gebied tussen Driehuis en Santpoort-Noord open houden als groene buffer en als belangrijke ecologische zone. Bovendien is volgens hen woningbouw op de velden in Driehuis geen noodzaak. Er staan immers genoeg andere woningprojecten op stapel. Het druist ook in tegen de Dorpsdialoog Driehuis die eerder met de inwoners is gevoerd en waarin woningbouw tot 2030 werd uitgesloten en daarna pas wanneer het bikkelhard nodig zou zijn. En het verhuisplan dat een projectontwikkelaar de club heeft voorgehouden vinden zij boterzacht, een sprookje. Een heilloze weg.

  Maar deze drie partijen hebben samen maar 10 van de 33 raadszetels. Het CDA (twee zetels) twijfelt nog, maar de andere fracties willen dat toch eerst wordt geprobeerd de club te verhuizen. En wel onder het motto van grasvelden zijn ook groen en in de bufferzone ligt al sportpark Groeneveen (atletiekbaan, tennisbanen en gebouwen van Soli en een handboogvereniging). De Elta in Santpoort-Zuid is ook een sportpark dat in het Beschermd Provinciaal Landschap ligt, dus waarom niet RKVV Velsen?

  Bovendien menen de meeste partijen dat de bouw van 200 tot 300 woningen in Driehuis gewoon nodig is om aan de vraag naar woonruimte te voldoen. Met een station voor de deur is het een ideale woonplek. Bovendien staan ook deze woningen er niet binnen een paar jaar, want eerst moet de club verhuizen. En als de club wel blijft zitten, dan is de grote vraag wie voor de renovatie van het sportcomplex gaat opdraaien. Gemeente noch de club heeft daar geld voor gereserveerd. Het dilemma waar het CDA dus ook mee worstelt bij de keuze. Wordt vervolgd in januari.